Veelgestelde Vragen
1. Algemene informatie over epoxyvloeren
Een gietvloer is een fractie 3 tot 5 maal dikker dan een coating. Het verschil zit dus vooral in de toegepaste laagdikte. Coatings worden veelal dunner dan 1 mm toegepast waardoor soms de structuur van de ondergrond nog te zien is. Een gietvloer is logischerwijs ook een fractie duurder per m2 dan een coating. Ook de verwerking en applicatie van de gietlaag is iets anders dan bij een coating. Indien u echt over een volledig strakke en gladde vloer wilt beschikken, kies dan bij bestaande betonnen ondergronden altijd bij voorkeur voor een gietvloer.
In het algemeen zijn polyurethaan vloeren wat zachter en flexibeler dan epoxyvloeren. Epoxy wordt dan ook vooral ingezet voor industriële vloeren of vloeren die extreem mechanisch en chemisch worden belast. De hardheid van epoxy heeft evenwel een nadeel. De vloer is wel weer scheurgevoeliger dan polyurethaan. Voor particulieren is een polyurethaanvloer de beste keuze, deze is goed bestand tegen krassen en voelt bovendien warm aan.
In principe wel, maar het is net als bij andere klussen, hoe meer ervaring u heeft hoe beter het resultaat zal worden. Vooral het omgaan met een vlakspaan en het netjes glad strijken van de substantie wil voor de beginnende doe-het-zelver nog wel eens voor problemen zorgen. Maar als u zelf al eens een wand gestuct heeft, dan gaat het zeker lukken. Voor beginnende doe-het-zelvers is het daarom aan te raden om eerst eens te beginnen met een vloer die esthetisch niet zo belangrijk is, bijvoorbeeld een garagevloer of een berging. Daarna kunt u bij bewezen succes altijd kiezen om de woonkamer of badkamer aan te pakken.
Voor het aanbrengen van coatings en gietvloeren over nieuwe betonnen ondergronden moet u goed letten op de uithardingstijden van zandcement- en anhydriet dekvloeren. Beide vloeren hebben een week droogtijd nodig voor elke centimeter deklaag. Een dekvloer van 5 cm heeft dus 35 dagen nodig om volkomen uit te harden. Daarna is het van belang dat het vochtgehalte in de vloer voldoende gereduceerd is. Dit doet u vooral door ruimten goed warm te stoken. U kunt een vochtmeter aanschaffen zodat u makkelijk kunt aflezen wat het vochtpercentage in de vloer precies is. Anhydriet dekvloeren zijn sterk zuigende vloeren. Naast een zo laag mogelijk vochtgehalte (<0,5%) moet u erop letten dat er minimaal twee primerlagen moeten worden geappliceerd. Uiteraard is daarnaast de temperatuur van de vloer belangrijk en de vochtigheidsgraad in de ruimte zelf. De meeste coatings en gietvloercomponenten kunnen niet verwerkt worden bij een luchtvochtigheidpercentage boven de 85%. Het risico op de vorming van luchtbellen is dan gewoon te groot.
Sommige epoxycoatings zijn niet geschikt voor toepassingen in de buitenlucht. U zult de specifieke productbladen moeten raadplegen om daarover uitsluitsel te verkrijgen. Ook kunt u de technische adviseurs van Gietvloerdoehetzelf.nl vragen stellen omtrent het aanbrengen van coatings op een balkon, galerij of andere buitenruimte. Sommige epoxy coatings verkleuren onder invloed van UV-straling. Dat hoeft in vele opzichten geen probleem te zijn voor een buitenruimte mits de laag goed watervast en vochtafstotend is. Daar zult u dus extra op moeten letten.
Coatings en gietvloeren gedijen het best op een droge ondergrond. Als u bijvoorbeeld een coating wilt aanleggen in een natte kelderruimte, dan is het goed mogelijk dat door het optrekkend vocht de coating zal beschadigen of gaat schilferen. Er bestaan uiteraard ook watergedragen coatings die beter bestand zijn tegen optrekkend vocht. Toch raden wij u aan om voor een andere vloerafwerking te kiezen in ruimten waar optrekkend vocht een probleem is. Meestal is het in dit soort gevallen slimmer om de vloer juist niet vochtdicht op te sluiten. Iets anders is als u een coating of gietvloer wilt aanleggen in sanitaire ruimten. Vloeren van badkamers zijn op zich droge vloeren, en gietvloeren of coatings zijn als waterkerende en esthetische bescherming zeer goed toe te passen in allerlei sanitaire ruimten.
Het liefst op een droge en koele plek. Op een plek waar de temperatuur schommelt tussen minimaal 10 en maximaal 20 graden Celsius. De epoxy componenten gaan na opening van de verpakking circa 2 jaar mee. Voor polyurethaan producten staat een houdbaarheidstermijn van circa 1 jaar na opening. Hoe dan ook, als u niet kan inschatten of u het product gaat gebruiken tijdens het aanleggen van de vloer, houd de blikken dan altijd zo lang mogelijk gesloten.
Uiteraard zult u (1) een goede boormachine moeten hebben voor de mengstaaf, het liefst eentje die op meerdere snelheden kan draaien. Voor elke laag coating heeft u een (2) roller en een (3) kwast nodig en een (4) bezemsteel of lange stok waaraan u de roller kunt bevestigen. Een paar (5) emmers is ook handig en niet te vergeten; een goed stuk (6) tape, (7) beschermingshandschoenen en (8) beschermende kleding. Een (9) veiligheidsbril beschermt in ieder geval uw ogen. Voor gietvloeren heeft u nog wat extra spullen nodig, een vlakspaan bijvoorbeeld voor het aanbrengen en glad strijken van de substantie. In onze webshop kunt u complete applicatiepakketten bestellen tegen aantrekkelijke prijzen. Handig gereedshcap voor de beginnende of gevorderde doe-het-zelver.
Er bestaat een handige proefopstelling om te bekijken of uw vloer droog genoeg is voor de applicatie van een coating of gietvloer. U kunt een stuk plastic nemen, van circa 1 x 1 meter en deze aan de vloer plakken met luchtdichte afplaktape. Het plastic moet dus rondom geheel luchtdicht worden afgesloten met de tape. Daarna wacht u 24 uur en kijkt of er condens aan het plastic is afgezet. Zandcement dekvloeren mogen een maximaal vochtpercentage hebben van 3% alvorens u gaat werken met coatings en gietproducten. Anhydriet dekvloeren zelfs een nog veel lager percentage, maximaal 0,5%.
Na circa 20 uur is de vloer beloopbaar, maar nog wel gevoelig voor beschadigingen. Bij een droogtemperatuur van rond de 20 graden Celsius, moet u erop rekenen dat de vloer minimaal 72 uur moet drogen voordat deze volkomen belastbaar is. U kunt beter dus even wachten met meubels op de vloer plaatsen. De volledige chemische weerstand van de coating of gietvloer wordt pas bereikt na een volle week droogtijd.
Een monolithische betonvloer is een vloer die zeer dicht van structuur is, ook aan de bovenzijde. Bij het storten van dit type betonvloeren wordt een speciale trilnaald gebruikt die het beton volledig dicht trilt. De bovenzijde van monolithische betonvloeren wordt vaak ook nabehandeld met een zogenaamde curing compound. “Curing” is het proces dat het juiste vochtigheidsniveau in beton behoudt na plaatsing en afwerking ervan. Curing is net die ene belangrijke variabele die porositeit, kwaliteit en de ultieme sterkte eigenschappen van beton beïnvloedt. Hoe dan ook, de zeer vochtdichte en gladde bovenlaag van dit type vloeren is eigenlijk niet geschikt om er zomaar een coating over aan te brengen.
U kunt een coating over een monolithische betonvloer aanbrengen door eerst de ondergrond te stralen of te schuren. Dit type vloeren zijn in het algemeen zo glad dat de coating niet goed zal hechten als u de vloer niet eerst goed opschuurt. Een andere oplossing is om de vloer extra zuigend te maken door speciale schoonmaakmiddelen zoals Saradex. U zult daarna de vloer wel een aantal keren goed nat moeten nadweilen. Als de vloer behandeld is, kunt u aan het werk gaan met een primer. Verstandig is dan om twee lagen primer over de ondergrond aan te brengen om goede hechting te garanderen.
2. Preparatie van ondergronden
De voorbehandeling van een vloer om tot een goede afwerking te komen kan fysisch, chemisch en mechanisch gebeuren. Afhankelijk van de vervuiling, de “stabiliteit” en de aard van de ondergrond, zal voor één van de mogelijkheden of soms ook een combinatie daarvan moeten worden gekozen.
Fysisch reinigen gebeurt met oplosmiddelen/afbijtmiddelen om bijvoorbeeld verf- en lijmresten te verwijderen. Onder chemische voorbehandeling verstaan we het verwijderen van alle soorten vervuiling met neutrale, zure of alkalische reinigingsmiddelen al dan niet gecombineerd. Ook wordt daarmee bedoeld het etsen (met zuur) van de ondergrond, waardoor, als gevolg van de vergroting van het poriënvolume aan het oppervlak, een betere hechting kan worden verkregen. Met mechanisch voorbehandelen wordt bedoeld het schuren, frezen of opruwen van de ondergrond, waardoor de vervuilde of zwakke toplaag van de ondergrond wordt verwijderd. Ter beschikking staan methoden als schuren, stralen met water onder zeer hoge druk, stralen met grit (droog) of met zand(nat).
Maak de vloer goed schoon en stofvrij. Bedenk dat u losse tegels of cementresten eerst goed moet verwijderen. De ondergrond moet geheel glad zijn voordat u met een epoxy coating aan de slag gaat. Belangrijk bij cementdekvloeren is dat u de huid verwijdert. Dit kan bijvoorbeeld door de vloer te schuren of te behandelen met een schoonmaakmiddel dat hiervoor geschikt is.
Soms wordt het advies gegeven om kattenbakkorrels te gebruiken om de olieverontreinigingweg te nemen. Beter is nog om die plekken te vlamstralen zodat de vloer grondig wordt schoongemaakt. Hoe dan ook, na de behandeling zal de vloer goed schoon en stofvrij moeten worden gemaakt.
In principe moet u de vloer schuren om de cementhuid te verwijderen en verontreinigingen te neutraliseren. U kunt bij diverse bouwmarkten diamantschuurmachines huren. Indien u weinig ervaring heeft met het schuren van beton, kunt u ook een impregnerende primer gebruiken om de vloer “coatingrijp” te maken. Ook zijn er diverse schoonmaakmiddelen op de markt beschikbaar die de vloer geschikt maken voor de coating.
Gaten kunnen worden gedicht met een goede epoxymortel. In onze webshop is de epoxymortel R100 te verkrijgen. Kleinere scheuren kunt u opvullen met epoxy of polyester plamuur.
3. Het mengen van epoxyvloeren
Alle epoxyproducten die via onze webshop worden aangeboden bestaan uit twee componenten. Meestal bestaat het eerste component uit de daadwerkelijke epoxy en de tweede uit een blik met verhardingsmiddel. Voor het goed mengen van deze componenten heeft u een mengstaaf nodig die u in uw boormachine kunt bevestigen. In onze webshop zijn tevens professionele mengstaven verkrijgbaar die u ook bij onze doe-het-zelf pakketten krijgt meegeleverd. Trek voordat u gaat werken met epoxy componenten altijd uw beschermingskleding aan alsmede de juiste handschoenen en een veiligheidsbril. Belangrijk voor het bereiken van het beste resultaat is de mengverhouding alsmede de uiteindelijke homogeniteit van de substantie. Al onze producten zijn dusdanig voorbereid dat 1 blik basismateriaal precies past bij 1 blik verharder. Toch is het goed, voordat u gaat mengen, om zelf de correcte mengverhouding goed te controleren. Uiteindelijk zult u het mengsel circa 2 tot 3 minuten moeten doorroeren.
4. Het verwerken van epoxyvloeren
Epoxyproducten bewaart u altijd op een koele plek en uiteraard vorstvrij. Een temperatuur tussen de 10 en 20 graden Celsius is optimaal. Ook de ruimtetemperatuur en de vloertemperatuur spelen een grote rol bij de verwerking van het product. Hoe kouder de ondergrond, hoe moeilijker het wordt het epoxymengsel egaal aan te brengen. Dus probeer de ondergrond altijd op een stabiele temperatuur te houden van circa 15 tot 18 graden Celsius. Daarnaast is het van belang dat u niet teveel mengsel in één keer aanmaakt. Beter is om tijdens het aanbrengen een tweede mengsel aan te maken. U werkt bij voorkeur met twee personen, de één is bezig met de roller of de vlakspaan, de ander verricht hand en spandiensten en maakt een nieuw mengsel aan. Het verwerken van epoxy boven de 25 graden is ten zeerste af te raden. Vooral tijdens de zomermaanden moet u goed letten op de maximale verwerkingstemperatuur.
Al onze producten zijn oplosmiddelenvrij. D.w.z. dat er geen chemische stoffen worden gebruikt die direct een gevaar opleveren voor uw gezondheid. Een koolstofmasker is dus eigenlijk niet nodig. Toch is het zo dat tijdens het aanbrengen en het drogen van de vloer een typische geur in de ruimte blijft hangen als u niet goed ventileert, een geur die niet iedereen makkelijk kan verdragen. Het belangrijkste advies is dus om altijd voor goede ventilatie te zorgen alsmede voor een werkplek die comfortabel voor u zelf is. Een koolstofmasker kan daar zeker bij horen. Beschermende kleding en goede handschoenen zijn uiteraard onmisbaar tijdens de verwerking van epoxyproducten.
Hoewel onze producten oplosmiddelenvrij zijn, kunt u zelf wel gevoelig zijn voor de dampen die vrijkomen tijdens het mengen en aanbrengen. Veilig werken begint met de juiste maatregelen te treffen. De damp van de verharder kan overgevoeligheid veroorzaken voor ademhaling en huid. Daarom is het zeer belangrijk dat u zich beschermt met goede kleding, een gezichtsmasker en handschoenen. Breng indien nodig een beschermende crème aan die de huid beschermt.
Epoxy coatings zijn na 72 uur bij een gemiddelde uithardingstemperatuur van 20 graden Celsius beloopbaar. D.w.z. dat de vloer bestand is tegen mechanische belastingen zoals personen en meubilair. Toch raden wij u aan om de vloer pas na 7 dagen te belasten, omdat dan ook de totale chemische weerstand van de vloer is bereikt. Na deze week is de vloer ook bestand tegen water en niet al te zure schoonmaakmiddelen.
Gietvloerdoehetzelf.nl staat vanzelfsprekend in voor de kwaliteit van onze producten en de in deze publicatie omschreven applicatiemethoden en beschermingsmaatregelen. Vanwege het feit dat de directe verantwoordelijkheid voor het correct appliceren van onze coatings bij de doe-het-zelver ligt, kunnen aan deze publicatie geen rechten worden ontleend.