Applicatiehandleiding PU gietvloeren Gietvloerdoehetzelf.nl
Inhoudsopgave
1. Inleiding
2. Voorbereidingen
3. Preparatie van de ondergrond
4. Reparatie van de vloer
5. Polyurethaan gietvloer aanbrengen in een aantal stappen
6. Antislip en decoratieve vlokken
7. Het onderhouden van uw PU gietvloer
8. Contact opnemen
1. Inleiding
Over de polyurethaan gietvloer PU van gietvloerdoehetzelf.nl
De polyurethaan gietvloer PU, die u in onze webshop kunt bestellen, is een hoogwaardig polyurethaan gietvloer die toe te passen is op diverse ondergronden. De grondstoffen van onze PU gietvloer zijn oplosmiddelenvrij en bieden een zeer onderhoudsvrije afwerking met een uitstekende slijtvastheid. De gietvloer is geschikt voor woningen, sanitaire ruimten maar ook voor kantoren en winkels waar onder meer kleurvastheid, waterafstotendheid, krasvastheid en andere functionele eisen belangrijk zijn. Onderstaande informatie is met zorg samengesteld uit 15 jaar ervaring met de applicatie van dit type product. Voor de doe-het-zelver is dit een handig document om goed voorbereid te beginnen.
Onze handige doe-het-zelf applicatiepakketten
Gietvloerdoehetzelf.nl levert complete doe het zelf pakketten waarin alle componenten en gereedschap zitten die u nodig heeft voor de complete applicatie van uw kunststof vloer. Naast PU gietvloeren vindt u in onze webshop ook speciale coatings en gietvloeren gebaseerd op epoxy. De keuze voor een polyurethaan of epoxy gietvloer is vooral afhankelijk van het gebruik van de ruimte en welke designeisen u zelf heeft. Epoxy gietvloeren worden in het algemeen aangeduid als beter mechanisch en chemisch belastbaar, minder flexibel en iets gevoeliger voor scheurvorming. Bent u van plan een nieuwe vloer in een garage te leggen, misschien is een epoxy gietvloer dan aan te raden. Wilt u een mooie waterafstotende kunststof vloer aanleggen in uw badkamer? Misschien is een polyurethaan gietvloer dan een betere keuze. Vooral omdat u met PU gietvloeren een enorme keuze in afwerking en kleur heeft. Onze doe-het-zelf pakketten zijn met zorg samengesteld. Toch kan het zijn dat u besluit geheel op maat uw eigen vloer samen te stellen. U heeft in onze webshop een ruime keuze in primers, coatings en toplagen die naar keuze gecombineerd kunnen worden.
2. Voorbereidingen
Het juiste gereedschap
Een goede voorbereiding betekent niet alleen dat u zorgvuldig alle informatie tot u neemt. Buiten deze handleiding zijn onze producten voorzien van productbladen etc, veelal technische informatie waar u zeker iets aan hebt. Begin in ieder geval met het juiste gereedschap voor het aanleggen van de gietvloer. Naast de diverse kwasten, rollers en emmers die u ook in onze webshop kunt krijgen, is het handig om een zachte bezem in huis te hebben alsmede een goede stofzuiger. Bovendien is een regelbare boormachine inclusief mengstaaf essentieel om componenten te mengen. Een lange houten stok of bezemsteel om een roller aan te bevestigen is zeker ook geen luxe.
Lees alle informatie die u krijgt opgestuurd en die u via onze site kunt downloaden eerst rustig door. Heeft u nog steeds vragen over een toepassing of product? Onze technische adviseurs staan voor u klaar om uw vragen te beantwoorden.
Gereedschap schoon houden
Het gebruik van schone rollers tijdens de applicatie van onze producten is essentieel om het beste resultaat te krijgen. Pluisvrije vachtrollers zijn belangrijk om de diverse lagen egaal en zonder putjes of andere beschadigingen aan te brengen. In onze webshop zijn brede (25 cm) vachtrollers verkrijgbaar die voor dit doel perfect geschikt zijn. Voor elke nieuwe laag die u aanbrengt moet u een schone roller gebruiken. Ook kwasten moeten tijdens het aanbrengen van een nieuwe vloerlaag schoon zijn.
Temperatuurcondities voor correcte applicatie
Eén van de belangrijkste voorwaarden voor het correct aanleggen van een gietvloer of coating zijn de temperatuurscondities van de vloer. Gietvloeren en coatings kunnen razendsnel drogen en uitharden bij temperaturen van minimaal 18 graden Celsius. Maar soms komt het voor dat u onder andere condities moet werken. Let er dan in ieder geval op dat de temperatuur in de ruimte waarin u werkt en de vloer waarop u de coating gaat appliceren nooit onder de 12 graden komt. Wilt u een garagevloer bewerken of een andere vloer in een niet verwarmde ruimte, zorg er dan in ieder geval voor dat de eigenlijke vloertemperatuur niet lager is dan 12 graden. Het kan zijn dat u ruim van tevoren een verwarming aan moet zetten om een vloer op temperatuur te brengen. Vooral bij pas opgeleverde woningen en bij inregeling van vloerverwarming en CV’s is het zaak eerst stabiele temperatuurcondities te creëren.
Beschermende maatregelen
Met enkel en alleen één paar handschoenen en een mondmasker bent u er natuurlijk nog niet. Als u zelf in aanraking komt met epoxy, dan kan dat huidirritatie als gevolg hebben of ernstigere problemen. Gebruik altijd een veiligheidsbril en volg nauwgezet de instructies op die op productbladen en producten staat aangegeven. Een ander advies dat wij u kunnen geven is om zo rustig mogelijk te werken. Trek voldoende tijd uit om componenten te mengen en de substantie aan te brengen. Niet alleen voorkomt u zo dat u de vloer te gehaast aanlegt, het zorgt er tevens voor dat u ontspannen en geconcentreerd aan de slag gaat. Gebruik geen dunne latex handschoenen maar dikke rubberen handschoenen. Het is beter om meerdere setjes handschoenen in huis te hebben dan door te werken met ernstig vervuilde handschoenen. Indien u toch onverhoopt met epoxyproducten in aanraking komt, reinig dan gelijk de huid met zeep en veel water. Als epoxy in uw gezicht komt of in uw ogen, spoel uw ogen circa 15 minuten uit met schoon water en neem gelijk contact op met uw huisarts. Veilig werken in of rondom huis staat voorop. Bewaar epoxyproducten of polyurethaan-componenten altijd op een koele goed afgesloten plek.
Mengplek inrichten en andere voorbereidingen
Van belang bij het appliceren van coatings of gietvloeren is dat u een aparte plek inricht voor het mengen van de producten. Doe dat bij voorkeur niet in het midden van de vloer waarop u de producten gaat aanbrengen want voordat u het weet moet u gaan slepen met emmers. Controleer de verpakkingen nauwkeurig. Plak de ruimte goed af. Indien noodzakelijk plakt u drempels en andere bouwkundige elementen af met de in onze webshop te verkrijgen afplaktape. Nu gaat u de menghoek inrichten. Het handigst is om een groot stuk stevig plastic of een stuk karton neer te leggen zodat bij morsen het product niet rechtstreeks op de vloer komt. Zet de te mengen componenten dicht bij elkaar.
3. Preparatie van de ondergrond
Droging en uitharding van nieuwe dekvloeren
Bij een nieuwe zandcement dekvloer moet u er goed op letten dat deze voldoende is uitgehard voordat u aan het werk gaat met de polyurethaan gietvloer. Per cm deklaag zal de vloer een week moeten drogen. Een zandcement dekvloer van 5 cm zal dus circa 35 dagen moeten uitharden. Het vochtpercentage in de zandcement dekvloer mag niet meer bedragen dan 4%. Anhydriet dekvloeren hebben over het algemeen dezelfde uithardingstijd nodig als zandcement dekvloeren. Bij anhydriet (gipsgebonden) dekvloeren moet u extra letten op het vochtpercentage van de vloer voordat u aan de slag gaat met primers. Deze mag niet meer dan 0,5% bedragen. Met een vochtmeter kunt u zien of dit klopt.
Inspectie en testen van de ondergrond
Beschikt u niet over zo’n vochtmeter, dan kunt u zelf ook een goede test doen bij zandcement dekvloeren. Leg plastic folie over een donker deel van de vloer en sluit dit luchtdicht af met sterke tape. Als er na 24 uur geen condens is verschenen, dan kunt u er zeker van zijn dat de vloer geschikt is voor de behandeling. U kunt ook een droge lap of een krant onder de folie leggen om te kijken of de vloer echt goed is gedroogd. We leggen hier zo de nadruk op omdat de ondergrond primair van belang is voor bijvoorbeeld de goede hechting van de primer. Het is zeer belangrijk dat u niet te vroeg van start gaat, het opsluiten van vocht in een betonvloer is zeker funest voor de stabiliteit van de uiteindelijke gietvloer.
Voor alle zekerheid bij de preparatie van anhydriet gebonden dekvloeren, raden wij u aan extra expertise in te schakelen of een professionele vochtmeter aan te schaffen. Anhydriet gebonden dekvloeren moeten goed gecontroleerd worden op het aanwezige vochtgehalte. Bovendien zult u altijd eerst twee lagen primer moeten aanbrengen. Dit voorkomt dat de ondergrond een te sterk zuigende werking heeft.
Inspecteren en schuren
Primers voor gietvloeren houden niet van vette of vieze vloeren. En ook niet van grote scheuren, barsten en naden. Nadat de ondergrond goed is opgedroogd, inspecteert u de vloer en verwijdert u indien nodig kleine losliggende cementresten. Voordeel van deze eerste inspectieronde is dat u de ondergrond zo glad mogelijk krijgt. Heeft u een bestaande betonvloer vol lijmresten of verfresten (bij verwijdering van linoleum of vloerbedekkingen etc..), dan kunt u de ondergrond op diverse manieren schuren. Met een diamantschuurmachine haalt u een kleine toplaag van het beton af en schuurt u de vloer mooi vlak. U kunt uiteraard ook een professionele handschuurmachine huren bij diverse bouwmarkten. Begin niet met uw eigen bescheiden en minder krachtige machine. Als alternatief voor het schuren kunt u de vloer ook etsen met behulp van een schoonmaakmiddel met wat water.
Ontvetten
Bestaande betonnen ondergronden moeten uiteraard goed schoon worden gemaakt. Het is verstandig om uw vloer te ontvetten met behulp van lauw water en ammoniak. Om geen ammoniakresten achter te laten is het belangrijk dat u daarna de vloer een paar keer schoon dweilt. Ook kunt u ernstige vlekken proberen te verwijderen met kattenbakkorrels. Deze absorberen olieresten en zijn vetafbrekend. Gebruik geen andere schoonmaakmiddelen of agressieve middelen die de vloer kunnen aantasten, met een beetje ammoniak en wat water komt u al een heel eind. Uiteraard zult u de vloer goed moeten laten drogen alvorens met primers aan de slag te gaan.
Een cementhuid of voegsluier verwijderen
Betonnen ondergronden krijgen t.g.v. het chemisch proces van uitharden een klein oxidatiehuidje, de cementhuid. Het is belangrijk dat u deze met een schuurmachine verwijderd. Een cementsluier is een klein dun laagje aanslag dat bijvoorbeeld op tegelwerk achterblijft als het voegwerk is aangebracht. Sommige schoonmaakmiddelen zijn geschikt voor verwijdering van atmosferische vervuilingen, roest en zoutafzettingen van metselwerk en beton alsmede diverse soorten natuursteen. Misschien heeft u het zelf ooit eens gebruikt voor de verwijdering van kalkaanslag in uw douche of toiletruimte. U kunt dit soort schoonmaakmiddelen ook gebruiken om de vloer te reinigen. Breng het product aan met een borstel en spoel de vloer goed na 30 minuten inwerken.
4. Reparatie van de vloer
Reparatie van bestaande ondergronden is cruciaal voor het beste resultaat. Ten alle tijde zult u ervoor moeten zorgen dat gaten en scheuren worden gedicht alvorens u met een primer of coatingsysteem aan de slag gaat. Kleine oneffenheden en gaten kunnen worden gedicht met de in onze webshop te verkrijgen polyesterplamuur. Heeft u grotere gaten of scheuren in de ondergrond? Gebruik dan bij voorkeur een stevige epoxy mortel.
Ruwe vloeren glad krijgen
Net opgeleverde betonnen ondergronden kunnen nogal eens wat butsen en cementresten hebben die afgezet zijn op de deklaag. Soms ziet u hele stukken grind aan de oppervlakte verschijnen. Voordat u met een primer aan de gang gaat is het zaak deze grindresten weg te schuren. Maar meestal is het toepassen van een schraplaag een probaat middel om betonnen ondergronden goed strak te krijgen. De primer P30 uit onze webshop is een schraplaag die u met een vlakspaan netjes over de ondergrond kunt uitstrijken. Afhankelijk van de butsen en grinddeeltjes heeft u 0,3 tot 1,2 kilo per m2 nodig om deze glad te krijgen. Uiteraard kunt ook een egalinelaag gebruiken als u bijvoorbeeld een halve tot een centimeter dikke egalisatielaag wilt toepassen.
Bestaande verflagen prepareren
Soms komt het voor dat u een coating wilt aanbrengen over een geverfde of gecoate ondergrond. Indien deze al beschadigd zijn is het belangrijk om deze eerst goed op te schuren met een sterke schuurmachine. Het is vooral zaak om verfschilfers los te weken en de laag goed vlak te maken. Bladderende verflagen zijn een risico voor het mooi glad krijgen van toe te passen coatinglagen, dus zorg ervoor dat u deze eerst goed behandeld.
5. Polyurethaan gietvloer aan brengen in een aantal stappen
1. Primer aanbrengen
Een primer is ervoor om de hechting van de gietvloer aan de ondergrond te verbeteren. Ook zorgt deze ervoor dat de gietlaag niet te diep in de ondergrond kan doordringen. Gaat u bijvoorbeeld zonder primer met een anhydriet dekvloer aan de gang, dan zult u bij voorkeur twee primerlagen moeten aanbrengen.
Zandcement dekvloer: pas bij voorkeur de in onze webshop verkrijgbare epoxy primer P30 toe. Houdt na applicatie een minimale droogtijd aan van circa 18 uur en houd de omgevingstemperatuur om circa 20 graden Celsius.
Anhydriet dekvloer: pas bij voorkeur de in onze webhop verkrijgbare epoxy primer P30 toe. Na de eerste laag en een droogtijd van 18 uur brengt u een tweede laag aan. In totaal heeft u 36 uur nodig om deze beide hechtingslagen te appliceren.
2. Schraplaag aanbrengen
De in onze webshop verkrijgbare schraaplaag S100 op epoxybasis vormt een iets dikkere basislaag die de vloer geheel strak en glad maakt. Na het aanbrengen van de primer(s) en de noodzakelijke droogtijd, gaat u aan de slag met de vlakspaan. Werken met een vlakspaan is een specialistisch werk. Let op dat u geen rare wallen of afwijkende plooien in de schraplaag aanbrengt. De dikte die u moet aanbrengen is afhankelijk van de ruwheid van de ondergrond. Met een schraplaag van 0,5 tot 1 kg per m2 komt u in de meeste gevallen goed uit. De schraplaag moet circa 18 tot 20 uur drogen. Zorg voor een stabiele binnen- en vloertemperatuur van circa 18-20 graden.
3. Schraplaag controleren en bijwerken
De schraplaag moet egaal van kleur zijn en geen donkere of poreuze plekken vertonen. Indien deze wel zichtbaar zijn, dan kan het zijn dat de primer niet helemaal op de juiste manier is geappliceerd, of dat u maar 1 laag primer heeft toegepast bij een anhydriet ondergrond. Kleine poreuze plekken in de schraplaag kunt u ook bijwerken met polyesterplamuur, bij grotere plekken moet u een nieuwe schraplaag (S100) op dat deel van de vloer appliceren. Kijk ook uit voor het inlopen van zand en vuil met vieze schoenen. Het is niet de bedoeling dat deze bij het verwerken van de gietlaag in de vloer worden opgenomen.
4. Verdelingen in vloervakken en mengen componenten
De polyurethaan gietvloer PU van gietvloerdoehetzelf.nl bestaat uit twee componenten. Voordat u deze gaat mengen met de boormachine en de bevestigde roerstaaf, is het slim om de etiketten op de blikken of emmers te controleren en of de producten inderdaad bij elkaar passen. Op elk blik staat duidelijk omschreven waar deze voor geschikt is en welke verharder er aan moet worden toegevoegd. Zet de componenten in uw menghoek dicht bij elkaar. U kunt beter een groot stuk karton neerleggen in de menghoek dan een te klein stuk waardoor het risico van morsen wordt verkleind. U kunt daarna de vloer verdelen in een aantal vloervakken met tape. Elk vloervak heeft het aantal m2 dat u met een één compleet PU applicatiepakket kunt behandelen. Nu gaat u mengen:
-Basismateriaal PU goed doorroeren en voeg daarna het complete blik verharder toe.
-Drie minuten roeren, neem de wanden en vloer van het blik goed mee
-Giet het egale mengsel in een rechthoekige of ronde emmer en roer het nogmaals 1 minuut door.
Let op!: prepareer de gietlaagsubstantie altijd in één keer, met 1 volledig blik polyurethaan (basis)component en 1 volledig blik verharder. Zo hoeft u niet zelf een mengverhouding te gaan bepalen. Gebruik de mengstaven die bij gietvloerdoehetzelf.nl te verkrijgen zijn. Ga niet zelf aan de slag met roerhoutjes of andere roermiddelen. Voordat u gaat mengen, draag altijd uw beschermkleding, handschoenen en veiligheidsbril!
Behandeling en verwerkingstijden van polyurethaan gietvloerproducten
Zodra u een component of blik heeft open gemaakt, is het zaak zo snel mogelijk aan de verwerking ervan te beginnen. Hoe hoger de temperatuur van de ondergrond en de ruimte zelf, hoe sneller het product uithard. En dus is het zaak geen tijd te verliezen. Wilt u nauwkeuriger en geduldiger te werk gaan, maak dan een mengsel aan van maximaal 5 kg. Zo kunt u ontspannen aan het werk gaan zonder u zorgen te hoeven maken over de verharding van de totale voorraad. Zorg er dus altijd voor dat u niet teveel mengsel produceert in één keer. Polyurethaanmengsels kunnen warm worden. Door deze te gieten in een vierkante emmer wordt de warmte enigszins geneutraliseerd. Het handigst is om polyurethaan gietvloeren aan te brengen met twee personen. De één is al aan het werk met kam of spaan, de ander kan op gezette tijden hand en spandiensten verlenen en wat extra mengsel voorbereiden. Het is vooral zaak om een ondergrond in één continue werkgang te behandelen. Werkt u met z’n tweeën, dan kan dit gelijkmatiger en efficiënter gebeuren. Controleer voordat u gaat werken altijd even of kammen of spanen schoon zijn.
5. Gietmengsel aanbrengen
Giet het materiaal vanuit de emmer in een vloervak wat dichtbij wanden is gelegen, een vloervak dat ver van de menghoek is gelegen. U werkt van achteren naar voren. Verdeel de substantie zo egaal mogelijk met kam of spaan. Zorg ervoor dat u niet te brede stroken maakt waar u moeilijk bij komt. De techniek van het “vloerspanen” moet u zelf in de vingers krijgen. Door de spaan een beetje schuin te houden, kunt u de substantie beter verdelen. Het voordeel van de vloervakken is dat u nu goed kunt zien of u te dun of te dik bezig bent. Immers, elke voorgemengde emmer heeft precies genoeg substantie voor één vloervak. Is uw emmer al leeg en heeft u pas de helft van het vak behandeld? Dan weet u dat u te dik bezig bent geweest. Na het aanbrengen van het gietlaag is het verstandig om met een stekelroller of ontluchtingsroller over de laag te gaan. De functie van dit type roller is om kleine luchtbellen uit de laag te verwijderen. Door het gebruik van spijkerschoenen kunt u zelfs in de laag gaan staan. Wacht niet te lang met ontluchtingsroller, een half uitgeharde laag kunt u zo juist weer beschadigen.
6. Watergedragen PU toplaag 2k aanbrengen
Een gietvloer verliest na verloop van tijd zijn glans. Door de invloed van UV-straling zal de vloer er langzaam wat doffer uit gaan zien. Met de toepassing van een zijdeglans topcoating verkrijgt u een vloer die zijn glans behoud. Bij gietvloerdoehetzelf.nl kunt u de watergedragen PU toplaag 2k gebruiken om de gietvloer extra te beschermen en glans te geven. Deze topcoating is in transparante of gepigmenteerde uitvoering (watergedragen PU toplaag in kleur) te verkrijgen. Naast extra kleurbescherming zijn deze coatings ook beter bestand tegen krassen of andere beschadigingen. Voordeel is ook dat u deze relatief goedkope coating makkelijk kunt overcoaten als dat na verloop van tijd noodzakelijk mocht zijn. Voor het aanbrengen van deze topcoating heeft u kwast nodig, een 5 liter emmer, een roerstaaf en twee microvezel rollers. Onderstaande adviezen kunt u meenemen bij het aanbrengen van de topcoating:
– Roer het blik goed door, circa 1 minuut.
– Giet het in een schone emmer, doop de roller erin en rol deze af aan het meegeleverde afrolrek
– Laag dwars opzetten en afrollen in de lengterichting (kruiselings werken)
– Coating goed doorrollen op de ondergrond zodat een egale gesloten laag ontstaat
– Product narollen met de droge roller die u nog over heeft zorgt voor gelijkmatige verdeling
– Onderhands rollen zonder druk zetten zorgt voor het beste resultaat
– verbruik: 130 – 200 gram per m2
6. Antislip en decoratieve vlokken (flakes)
Antislip
Om uw vloer extra stroefheid te geven kunt u de natte topcoating instrooien met kwarts of decoratieve vlokken. Ze zijn heel gemakkelijk in de toplaag te strooien en geven uw vloer bovendien een unieke look. Onze decoratieve vlokken zijn speciaal geprepareerde verfvlokken die speciaal voor het appliceren van een antislip coating geschikt zijn.
Vlokkenvloer (flakes) voor verrassende decoratieve effecten
Voordat u de topcoating aanbrengt, kunt u ook kleurvlokken instrooien als de gietlaag nog nat is. De “flakes” zitten dan onder de coating en werken dus niet mee aan de stroefheid van de toplaag.
7. Het onderhouden van uw polyurethaan gietvloer
Zanddeeltjes of ander ingelopen vuil zijn de grote boosdoeners als het gaat om het slijtvast en kwalitatief op orde houden van uw gietvloer. Het inlopen van zand kan worden vermeden door een goede schoonloopmat bij de voordeur te leggen en door het dragen van apart binnenschoeisel, slipper of ander schoeisel dat u niet buiten draagt. Ook is het belangrijk dat u erop let om geen zware meubels of metaal over de vloer te verschuiven. Gebruik tijdens de schoonmaak van de vloer nooit schuurmiddel of een schoonmaakmiddel dat bijt. Met lauw water en een dweil maakt u de gietvloer snel schoon en voorkomt u beschadigingen aan de toplaag. Stofzuigen doet u bij voorkeur op de borstelstand. Voorkom dat de harde delen van de zuigmond in contact komen met de vloer.
8. Contact opnemen
Alle informatie die gietvloerdoehetzelf.nl via deze handleiding publiceert is tot stand gekomen na jarenlange ervaring met de toepassing en applicatie van onze producten. Voor het bereiken van de beste vloerkwaliteit is het belangrijk dat u onze adviezen nauwgezet opvolgt. Voor het veilig werken met onze producten is het noodzakelijk dat u zich goed op de hoogte stelt van de risico’s en beschermingsmaatregelen die het werken met polyurethaan of andere componentproducten met zich meebrengt. Voor vragen kunt u terecht op onze FAQ (veelgestelde vragen)pagina of kunt u contact opnemen via het contactformulier op onze site. U kunt ons eventueel ook bereiken tijdens kantoortijden op 020 – 370 91 51.
Als doe het zelver bent u gewend om zelf aan de slag te gaan. Als doe-het-zelf webshop doen wij er alles aan om u als klant tegemoet te treden met voldoende informatie en service om de klus zelf te klaren. Wij wensen u daarbij veel plezier en hopen dat onze producten u helpen om het werk voortvarend aan te pakken.