Applicatiehandleiding coatingvloeren gietvloerdoehetzelf.nl
Inhoudsopgave
1. Inleiding
2. Voorbereidingen
3. Preparatie van de ondergrond
4. Reparatie van de vloer
5. Primers/hechtlagen
6. Kiezen uit een 1-laags of 2-laags coatingsysteem
7. Antislip, kleurvlokken en glansafwerkingen
8. Het onderhouden van een coatingvloer
9. Contact opnemen
1. Inleiding
Over de epoxy vloercoating E400 van gietvloerdoehetzelf.nl
De in onze webshop verkrijgbare epoxy vloercoating E400 is te gebruiken als superieure vloerafwerking in woningen en kantoren. Maar ook voor werkplaatsen, productiehallen en andere industriële settings wordt deze twee componenten epoxyemulsie als harde- en slijtvaste afwerklaag ingezet. Het robuuste karakter alsmede de chemische belastbaarheid zijn zeer gewilde eigenschappen van dit coatingsysteem. De kunststof afwerking is na goede droging en uitharding zeer gemakkelijk te reinigen. De vochtafstotende eigenschappen van deze coating maakt dat u in een handomdraai klaar bent met een dweil of mop. Zowel praktisch als populair, in deze handleiding leest u wat u nodig heeft om vloeren voor applicatie van het E400 coatingsysteem te prepareren. In een aantal paragrafen komen de voorbereiding, preparatie en reparatie van de vloer ook aan de orde. Daarnaast leest u welke afwerkingsmogelijkheden er zijn wat en gaan we in dit document in op antisliplagen, werken met speciale vlokken of andere specifieke afwerkingen en hulpstoffen. Ook geven wij u een aantal handige adviezen voor het onderhoud van onze coatings.
Handige en betaalbare applicatiepakketten voor de doe-het-zelver
Coatingsystemen aanbrengen kunt u gewoon zelf. Maar het is wel handig als u een beetje voorbereid aan het werk gaat. Daarom levert gietvloerdoehetzelf.nl alle benodigdheden om de klus te klaren. Onze complete applicatiepakketten zijn voorzien van de specifieke epoxy componenten en het gereedschap om de primers en coatings aan te brengen. Uiteraard kunt u geheel op maat uw eigen systeempakket samenstellen. Heeft u een speciale primer nodig voor een speciale ondergrond of een advies nodig voor een topcoating? Via onze webshop kunt u als doe-het-zelver alles op maat aanvragen en extra uitleg krijgen. Voordat u bij ons een systeem bestelt, is het handig als u weet hoeveel m2 u nodig heeft en hoeveel coatinglagen u moet aanbrengen. Onderstaande items gaan ook dieper in op de verschillende ondergronden, hoe u ze kunt behandelen, schoonmaken en ontvetten en wat u verder allemaal nog nodig heeft.
Inspectie en testen van de ondergrond
Gloednieuwe betonvloeren alsmede pas gestorte cementdeklagen moeten eerst goed uitgehard zijn voordat u überhaupt erover denkt om een coating aan te brengen. Onze epoxy vloercoatingE400 kan pas worden aangebracht als de vloer minimaal 30 dagen is gedroogd. Ook het vochtpercentage van de vloer is van belang. Met een vochtmeter kunt u zien of dit niet meer dan 4% is. Beschikt u niet over dit technische metertje, dan kunt u zelf ook een goede test doen. Leg plastic folie over een donker deel van de vloer en sluit dit luchtdicht af met sterke tape. Als er na 24 uur geen condens is verschenen, dan kunt u er zeker van zijn dat de vloer geschikt is voor de behandeling. U kunt ook een droge lap of een krant onder de folie leggen om te kijken of de vloer echt goed is gedroogd. We leggen hier zo de nadruk op omdat de ondergrond primair van belang is voor bijvoorbeeld de goede hechting van de primer. Het is zeer belangrijk dat u niet te vroeg van start gaat, het opsluiten van vocht in een betonvloer is zeker funest voor de stabiliteit van de uiteindelijke coating.
2. Voorbereidingen
Werken met epoxyproducten brengt enig risico met zich mee. Door goed te letten op beschermingskleding en handschoenen kunt u al een hoop voorkomen. Lees in ieder geval alle productinformatie die wij u sturen goed door. Is u daarna nog steeds iets niet duidelijk, neem dan contact op met onze technische adviseurs. Houd tijdens de werkzaamheden kinderen en huisdieren buiten de deur.
Gebruik het juiste gereedschap
Gietvloetdoehetzelf.nl heeft voor u het beste gereedschap geselecteerd. Als u meerdere epoxy lagen gaat aanbrengen en een primer, dan heeft u baat bij wat extra rollers en kwasten. Het beste is dan ook om voor elke nieuwe laag een schone roller en kwast te gebruiken. Houd uw gereedschap altijd goed schoon en droog. De kwaliteit van uw vloer staat of valt met een schone roller. Kleine zanddeeltjes of andere verontreinigingen in de roller kunnen de vloer voor eeuwig verknallen.
Temperatuurcondities voor correcte applicatie
Eén van de belangrijkste voorwaarden voor het correct aanleggen van een gietvloer of coating zijn de temperatuurscondities van de vloer. Gietvloeren en coatings kunnen razendsnel drogen en uitharden bij temperaturen van minimaal 18 graden Celsius. Maar soms komt het voor dat u onder andere condities moet werken. Let er dan in ieder geval op dat de temperatuur in de ruimte waarin u werkt en de vloer waarop u de coating gaat appliceren nooit onder de 12 graden komt. Wilt u een garagevloer bewerken of een andere vloer in een niet verwarmde ruimte, zorg er dan in ieder geval voor dat de eigenlijke vloertemperatuur niet lager is dan 12 graden. Het kan zijn dat u ruim van tevoren een verwarming aan moet zetten om een vloer op temperatuur te brengen. Vooral bij pas opgeleverde woningen en bij inregeling van vloerverwarming en CV’s is het zaak eerst stabiele temperatuurcondities te creëren.
Beschermende maatregelen
Met enkel en alleen één paar handschoenen en een mondmasker bent u er natuurlijk nog niet. Als u zelf in aanraking komt met epoxy, dan kan dat huidirritatie als gevolg hebben of ernstigere problemen. Gebruik altijd een veiligheidsbril en volg nauwgezet de instructies op die op productbladen en producten staat aangegeven. Een ander advies dat wij u kunnen geven is om zo rustig mogelijk te werken. Trek voldoende tijd uit om componenten te mengen en de substantie aan te brengen. Niet alleen voorkomt u zo dat u de vloer te gehaast aanlegt, het zorgt er tevens voor dat u ontspannen en geconcentreerd aan de slag gaat. Gebruik geen dunne latex handschoenen maar dikke rubberen handschoenen. Het is beter om meerdere setjes handschoenen in huis te hebben dan door te werken met ernstig vervuilde handschoenen. Indien u toch onverhoopt met epoxyproducten in aanraking komt, reinig dan gelijk de huid met zeep en veel water. Als epoxy in uw gezicht komt of in uw ogen, spoel uw ogen circa 15 minuten uit met schoon water en neem gelijk contact op met uw huisarts. Veilig werken in of rondom huis staat voorop. Bewaar epoxyproducten altijd op een koele goed afgesloten plek.
Mengplek inrichten en andere voorbereidingen
Van belang bij het appliceren van coatings of gietvloeren is dat u een aparte plek inricht voor het mengen van de producten. Doe dat bij voorkeur niet in het midden van de vloer waarop u de producten gaat aanbrengen want voordat u het weet moet u gaan slepen met emmers. Controleer de verpakkingen nauwkeurig. De meeste epoxy coatingsystemen van gietvloerdoehetzelf.nl bestaan uit twee componenten, het basisproduct (epoxy) en de harder. Controleer of de kleur die op het etiket staat aangegeven overeenkomt met de door u bestelde kleur. Plak de ruimte goed af. Indien noodzakelijk plakt u drempels en andere bouwkundige elementen af met de in onze webshop te verkrijgen afplaktape. Nu gaat u de menghoek inrichten. Het handigst is om een groot stuk stevig plastic of een stuk karton neer te leggen zodat bij morsen het product niet rechtstreeks op de vloer komt. Zet de te mengen componenten dicht bij elkaar.
Componenten mengen
Alle epoxycomponenten uit onze webshop zijn precies op elkaar afgestemd. Zo bieden wij u de garantie dat de componenten precies volgens het boekje tot elkaar in verhouding staan. Ga dus vooral niet zelf met de “natte vinger” aan de slag maar meng de componenten in één keer met het juiste gereedschap, bij voorkeur een goede mengstaaf die u aan een boormachine kunt bevestigen. Dit gereedschap is in de webshop van gietvloerdoehetzelf.nl te verkrijgen. Sommige doe-het-zelvers proberen componenten te mengen met houten roerstaafjes of andere materiaal, maar meestal krijgt u zo een mengsel dat niet compleet zuiver is. Dit leidt tot verschillen in de uiteindelijke afwerkingslaag en dat moet altijd worden voorkomen. Draag ook tijdens het mengen van de componenten beschermende handschoenen, kleding en een veiligheidsbril. Houd kinderen en huisdieren op afstand. U kunt voor het mengen de volgende stappen volgen:
1. Roer het blik met de basisepoxy goed door en voeg het complete blik verharder toe
2. Met de mengstaaf in de boormachine moet u dit geheel minimaal 2 tot 3 minuten mengen
3. Daarna kunt u het mengsel in een rechthoekige emmer gieten om het daarna weer een minuut te roeren. Nu is het mengsel klaar voor applicatie over de ondergrond.
Bovenstaande stappen voert u uit op de daarvoor speciaal geprepareerde mengplek. Lege emmers, gebruikte rollers, kwasten en vuile handschoenen horen niet bij het reguliere huisvuil, maar moeten altijd als chemisch afval worden bestempeld.
Behandeling en verwerkingstijden van epoxyproducten
Zodra u een component of blik heeft open gemaakt, is het zaak zo snel mogelijk aan de verwerking ervan te beginnen. Hoe hoger de temperatuur van de ondergrond en de ruimte zelf, hoe sneller het product uithard. En dus is het zaak geen tijd te verliezen. Door het mengsel in een rechthoekige emmer te gieten wordt de opgebouwde warmte enigszins geneutraliseerd. Wilt u nauwkeuriger en geduldiger te werk gaan, maak dan een mengsel aan van maximaal 5 kg. Zo kunt u ontspannen aan het werk gaan zonder u zorgen te hoeven maken over de verharding van de totale voorraad. Emmers met epoxymengsel erin, kunnen warm worden. Zorg er dus altijd voor dat u niet teveel mengsel produceert in één keer. Het handigst is om epoxyproducten aan te brengen met twee personen. De één is al aan het werk met kwast en roller, de ander kan op gezette tijden hand en spandiensten verlenen en wat extra mengsel voorbereiden. Het is vooral zaak om een ondergrond in één continue werkgang te behandelen. Werkt u met z’n tweeën, dan kan dit gelijkmatiger en efficiënter gebeuren. Controleer voordat u gaat rollen altijd even of de roller schoon en stofvrij is. Gebruik in geen geval een verontreinigde roller maar zorg er altijd voor dat u met schoon gereedschap werkt.
Applicatie van het product
Na het mengen van de epoxy en de verharder, het overgieten van het product in een vierkante emmer en het naroeren, moet u de volgende basistechnieken volgen voor het beste resultaat:
1. Breng indien noodzakelijk eerst de primer aan. Controleer uiteraard of de primer geschikt is voor de toe te passen coating en de te behandelen ondergrond.
2. Breng (eventueel na voldoende droging van de primer) de coating eerst langs de randen van de vloer aan, vervolgens over de rest van de vloer. Rol eerst in de breedterichting en daarna in de lengte van de vloer. Zo verkrijgt u de beste dekking van de ondergrond.
Tijdens het aanbrengen van de eerste laag merkt u al of de coating voldoende dekt of dat u een tweede laag nodig heeft. Laat uiteraard de eerste laag circa 18 tot 22 uur drogen bij een stabiele ruimtetemperatuur van 15 tot 22 graden Celsius voordat u de volgende laag aanbrengt. Ook moet u vanwege de hechting tussen de lagen niet te lang wachten om een tweede laag aan te brengen. Breng binnen 36 uur de volgende laag aan bij een temperatuur van gemiddeld 20 graden Celsius. Ventileer tijdens en na verwerking en applicatie de ruimte.
3. Preparatie van de ondergrond
Inspecteren en schuren
Primers voor epoxy coatings houden niet van vette of vieze vloeren. En ook niet van grote scheuren, barsten en naden. Nadat de ondergrond goed is opgedroogd inspecteert u de vloer en verwijdert u indien nodig kleine losliggende cementresten. Voordeel van deze eerste inspectieronde is dat u de ondergrond zo glad mogelijk krijgt. Heeft u een bestaande betonvloer vol lijmresten of verfresten (bij verwijdering van vloerbedekkingen etc..), dan kunt u de ondergrond op diverse manieren schuren. Met een diamantschuurmachine haalt u een kleine toplaag van het beton af en schuurt u de vloer mooi vlak. U kunt uiteraard ook een professionele handschuurmachine huren bij diverse bouwmarkten. Begin niet met uw eigen bescheiden en minder krachtige machine. Als alternatief voor het schuren kunt u de vloer ook “etsen” met behulp van speciale schoonmaakmiddelen met wat water.
Ontvetten
Bestaande betonnen ondergronden moeten uiteraard goed schoon worden gemaakt. Het is verstandig om uw vloer te ontvetten met behulp van lauw water en ammoniak. Om geen ammoniakresten achter te laten is het belangrijk dat u daarna de vloer een paar keer afdweilt. Ook kunt u ernstige vlekken proberen te verwijderen met kattenbakkorrels. Deze absorberen olieresten en zijn vetafbrekend. Gebruik geen andere schoonmaakmiddelen of agressieve middelen die de vloer kunnen aantasten, met een beetje ammoniak en wat water komt u al een heel eind. Uiteraard zult u de vloer goed moeten laten drogen alvorens met primers aan de slag te gaan.
Een cementhuid of voegsluier verwijderen
Betonnen ondergronden krijgen t.g.v. het chemisch proces van uitharden een klein oxidatiehuidje, de cementhuid. Het is belangrijk dat u deze met een schuurmachine verwijderd. Een cementsluier is een klein dun laagje aanslag dat bijvoorbeeld op tegelwerk achterblijft als het voegwerk is aangebracht. Sommige schoonmaakmiddelen zijn geschikt voor de verwijdering van atmosferische vervuilingen, roest en zout afzettingen van metselwerk en beton en diverse soorten natuursteen. Misschien heeft u het zelf ooit eens gebruikt voor de verwijdering van kalkaanslag in uw douche of toiletruimte. U kunt sommige van deze schoonmaakmiddelen ook gebruiken om de vloer te reinigen. Breng het product aan met een borstel en spoel de vloer goed na 30 minuten inwerken.
4. Reparatie van de vloer
Reparatie van bestaande ondergronden is cruciaal voor het beste resultaat. Ten alle tijde zult u ervoor moeten zorgen dat gaten en scheuren worden gedicht alvorens u met een primer of coatingsysteem aan de slag gaat. Kleine oneffenheden en gaten kunnen worden gedicht met de in onze webshop te verkrijgen polyesterplamuur. Heeft u grotere gaten of scheuren in de ondergrond? Gebruik dan bij voorkeur een stevige epoxy mortel.
Ruwe vloeren glad krijgen
Net opgeleverde betonnen ondergronden kunnen nogal eens wat butsen en cementresten hebben die afgezet zijn op de deklaag. Soms ziet u hele stukken grind aan de oppervlakte verschijnen. Voordat u met een primer aan de gang gaat is het zaak deze grindresten weg te schuren. Maar meestal is het toepassen van een schraplaag een probaat middel om betonnen ondergronden goed strak te krijgen. De primer P30 uit onze webshop is een schraplaag die u met een vlakspaan netjes over de ondergrond kunt uitstrijken. Afhankelijk van de butsen en grinddeeltjes heeft u 0,3 tot 1,2 kilo per m2 nodig om deze glad te krijgen. Uiteraard kunt ook een egalinelaag gebruiken als u bijvoorbeeld een halve tot een centimeter dikke egalisatielaag wilt toepassen.
Bestaande verflagen prepareren
Soms komt het voor dat u een coating wilt aanbrengen over een geverfde of gecoate ondergrond. Indien deze al beschadigd zijn is het belangrijk om deze eerst goed op te schuren met een sterke schuurmachine. Het is vooral zaak om verfschilfers los te weken en de laag goed vlak te maken. Bladderende verflagen zijn een risico voor het mooi glad krijgen van toe te passen coatinglagen, dus zorg ervoor dat u deze eerst goed behandelt.
5. Primers/hechtlagen
Op de markt zijn tientallen primers voor handen om bestaande ondergronden “zuigingsneutraal” of juist beter hechtend te maken. Toch hebben primers nog andere functies, waaronder het binden en verstevigen van de toplaag van de ondergrond. Ook dienen primers als bescherming van betonnen ondergronden, zodat de coating niet te diep in de ondergrond kan doordringen. Van belang bij het zoeken van een primer is dat deze past bij de ondergrond én bij het toe te passen coatingsysteem. In de webshop van gietvloerdoehetzelf.nl vindt u primers die bij onze coatingsystemen passen. Cementdekvloeren en anhydriet deklagen zijn over het algemeen sterk zuigend. Dat merkt u als u bijvoorbeeld water op de ondergrond laat staan. Het water zal deels verdampen maar ook ziet u dat er donkere plekken ontstaan in het cement of anhydriet. Voor cementdeklagen en anhydriet ondergronden kunt u gebruik maken van onze speciale primer P30, een transparante epoxyprimer die geschikt is om te sterk zuigende ondergronden geschikt te maken voor de toepassing van onze coatings. Voor gevlinderd of monolithisch beton, tegelvloeren en andere zeer vloeistofdichte ondergronden, kunt u het best onze primer EW15 gebruiken. Deze zorgt voor een goede hechting tussen het te gladde oppervlak van het beton of de tegelvloer en de toe te passen coatinglaag.
6. Kiezen uit een 1-laags of 2-laags coatingsysteem
Kiezen tussen een 1-laags of 2-laags coatingsysteem heeft vooral te maken met de bestaande ondergrond. Vooral als u al een bestaande coating heeft liggen of een zeer strakke gevlinderde betonvloer, kunt u soms met een enkele laag volstaan. Maar het is vaker regel dan uitzondering om een 2-laags systeem te appliceren, vooral bij sterk zuigende ondergronden. U merkt snel genoeg bij het aanbrengen van de eerste laag of deze voor voldoende dekking zorgt. De in onze webshop verkrijgbare EP vloercoating E400 is zowel als 1-laags en als 2-laags systeem toe te passen. Wilt u zekerheid omtrent de laagdikte en de slijtvastheid van uw vloer, pas dan altijd standaard een 2-laags systeem toe, inclusief de bijbehorende primer en de juiste voorbehandeling en preparatie van de ondergrond.
7. Antislip, kleurvlokken en glansafwerkingen
Antislip
Om uw vloer extra stroefheid te geven kunt u de natte coating instrooien met kwarts of decoratieve vlokken. Ook bestaan er speciale vulstoffen die meegenomen kunnen worden in het epoxymengsel om antislip te creëren. De antislip EPA coating van gietvloerdoehetzelf.nl is een hoogwaardige antislipcoating waarin de noodzakelijke vulstoffen zijn opgenomen. U hoeft verder dus niks zelf meer toe te voegen om de noodzakelijke stroefheid te bereiken. Kiest u toch voor een andere, meer creatieve manier om stroefheid te bereiken, kijk dan eens naar de in onze webshop verkrijgbare kleurvlokken die ook voor dit doeleinde geschikt zijn. Ze zijn heel gemakkelijk in de toplaag te strooien en geven uw vloer bovendien een unieke look. Onze decoratieve vlokken zijn speciaal geprepareerde verfvlokken die voor het aanbrengen in een antislipcoating geschikt zijn.
Glansafwerkingen
Glans bereikt u met name door onze epoxy vloercoating E400 te behandelen met een boenmachine. Wilt u juist geen glans? Door het toepassen van een matte polyurethaan toplaag wordt de vloer een stuk minder licht reflecterend. Ook kunt u de vloer laten polijsten door een combinatie van zanddeeltjes te gebruiken tijdens de polijstwerkzaamheden.
8. Het onderhouden van een coatingvloer
Zanddeeltjes of ander ingelopen vuil zijn de grote boosdoeners als het gaat om het slijtvast en kwalitatief op orde houden van uw coatingvloer. Het inlopen van zand kan worden vermeden door een goede schoonloopmat bij de voordeur te leggen en door het dragen van apart binnenschoeisel, slipper of ander schoeisel dat u niet buiten draagt. Ook is het belangrijk dat u erop let om geen zware meubels of metaal over de vloer te verschuiven. Gebruik tijdens de schoonmaak van de vloer nooit schuurmiddel of een schoonmaakmiddel dat bijt. Met lauw water en een dweil maakt u de coatingvloer snel schoon en voorkomt u beschadigingen aan de toplaag. Stofzuigen doet u bij voorkeur op de “borstelstand”. Voorkom dat de harde delen van de zuigmond in contact komen met de vloer.
9. Contact opnemen
Alle informatie die gietvloerdoehetzelf.nl via deze handleiding publiceert is tot stand gekomen na jarenlange ervaring met de toepassing en applicatie van onze producten. Voor het bereiken van de beste vloerkwaliteit is het belangrijk dat u onze adviezen nauwgezet opvolgt. Voor het veilig werken met onze producten is het noodzakelijk dat u zich goed op de hoogte stelt van de risico’s en beschermingsmaatregelen die het werken met epoxy met zich meebrengt. Voor vragen kunt u terecht op onze FAQ (veelgestelde vragen) pagina of kunt u contact opnemen via het contactformulier op onze site. U kunt ons eventueel ook bereiken tijdens kantoortijden op 020 – 370 91 51.
Als doe het zelver bent u gewend om zelf aan de slag te gaan. Als doe-het-zelf webshop doen wij er alles aan om u als klant tegemoet te treden met voldoende informatie en service om de klus zelf te klaren. Wij wensen u daarbij veel plezier en hopen dat onze producten u helpen om het werk voortvarend aan te pakken.